Toppbilder
Välkommen in | Kafé | Konferens | Historia | Vägvisning | Markäventyr


Öppettider

Kafématsedel

Läs mer


Allt du vill veta om
Kafét

Landskapet

Kaféet finns i en röd torpstuga med vita knutar alldeles bredvid landsvägen som går från Fjärås i väster till Skene i öster. Titta på kartan på ”vägvisning”-sidan. Landskapet runtomkring består av ett gammalt kulturlandskap med åkrar, ängar och skog. Man ser tydliga spår av människosläktets envisa kamp med naturen, stengärdesgårdar i långa rader, beteshagar med gammal ängsmark och välskött ekskog. Mer om det kan man läsa i Tostared du fagra bygd (2000) s.144f.

Det finns många trevliga promenadvägar häromkring. Men ingen av dem är märkta med snitslar eller liknande så fråga i kaféet så berättar vi vart man kan gå. På hösten är markerna fulla av svamp. Vi hämtar både kantareller och soppar till pajer och såser. Floran är variationsrik och typisk för området. Många vilda örter går att använda som krydda och godis. Vi tillhandahåller kortare seminarier för sällskap som beställer i förväg.

Våra gäster
Många småvägar genomkorsar landskapet. De flesta är numera asfalterade och blir ett eldorado för MC-åkare från hela landet. Vi är glada över att ha många av dem som våra stamgäster. Att susa fram i veteranbil är heller inte så illa. När ängen bortom parkeringen är full av rariteter så flockas besökarna.

Ibland kommer klungor av mopeder och hälsar på. Ryttare på både islandshäst och halvblod har egen hage att parkera hästar i. Vi har en rymlig parkering så alla får plats. Man vänder lätt en buss enligt chaufförerna. Till cyklisterna gör vi ofta ”energikakor” med bara naturliga råvaror. De ger massor av kraft till Tostareds alla uppförsbackar. Barnfamiljer kommer ofta bara för djurens skull. Genom åren har vi haft tama kanadagäss, bin, grisar, tuppar, kaniner, katter och hundar. Jag försöker att hägna in mina växter och låta djuren gå lösa.

Om huset
Själva huset var från början ett bondetorp som var alldeles förfallet men renoverades till kafé. Lär mer på ”ett svenskt torp”-sidan.
Kaféet består av två rum. ”Gamla delen” är den mest ursprungliga och härinne finns ingen ström. Den lyses upp bara av levande ljus. Det är den delen av huset som vi helst använder som matsal. Här finns plats för 28st sittande matgäster. Naturligtvis kan våra gäster sitta härinne och fika också. Handvävda trasmattor från 40-talet med traditionell randning och kakelugnen dominerar inredningen.

”Nya delen” är byggd omkring 1880 så den är ju inte så ny egentligen. Den känns oftast varmare och mer ombonad. Spetsgardiner, röda pelargoner och skomakarlampor markerar stilen, allt enligt tidens ideal. Det får plats 20st sittande matgäster härinne så totalt kan vi ta emot c:a 50st gäster i Torpet. I nya delen finns även ett badrum med dusch och toa för våra gäster, inte så tidsenligt kanske men väldigt praktiskt. Jag skulle vilja ha ett utedass men det fick jag inte ha för hälsovårdsmyndigheten.
På uteserveringen finns plats för c:a 70st fikagäster. Men finns det hjärterum så finns det stjärterum. Det har nog trängts 200st gäster här också.
Allt porslin är återanvänt och inköpt på loppis eller auktion. Allt som oftast kommer gäster med sina utrensade blommiga kaffekoppar till oss. Dem köper vi gärna. Det viktigaste är att det är blommigt och helt utan sprickor eller flisor. Vi gör det till en sport att kopp och fat skall passa ihop. En del vill ha muggar men det har vi tyvärr inte, det passar inte in i vår 1800-talsstil.

Verksamheten
Vi startade upp verksamheten 1995. Från början var det tänkt att kaféet bara skulle vara ett sommar kafé och ha öppet när skolorna var stängda. Så var det också de första två åren. Men eftersom efterfrågan ökade så utökade vi våra öppettider. Nu har vi öppet hela året. Läs mer om öppettider på ”öppettider” – sidan. Allt fler upptäcker vår goda hemlagade ”långsam-mat” och passar på att äta lunch hos oss. Kommer ni fler än 6 personer samtidigt så boka gärna i förväg så slipper ni vänta. Läs mer på ” restaurang”-sidan.

Matbrödet
Vi serverar hembakt matbröd. Det brödet vi brukar baka gör vi på surdeg av råg, en så kallad polish. Både råg- och vetemjölet vi använder är både kravmärkt och närproducerat. Oftast formas det som frallor men vi gör även limpor och klutar. Jag tror att det kallas lantbröd i många recept. Just det här receptet har vi kommit fram till själva genom ”trial- and error-metoden”, dvs. vi har provat oss fram. Det är inte speciellt komplicerat men det tar tid. Det är inget snabb-bröd. I gengäld får vi ett saftigt bröd som håller länge och dessutom har lågt glykokemiskt index. Jag brukar säga att: - Äntligen har vi blivit ”inne”. Alla smörgåsar görs när gästen väntar, efter dagens smörgåslista. Ingen blir glad av en inplastad, kyld gammal macka.

Kaffebröd
Vi bakar naturligtvis också vårt eget kaffebröd. Vanligtvis finns någon form av vetebröd, tex kanelbullar, på kaffebrödslistan. Det brukar också finnas någon sorts mjuk kaka tex. äppelkaka med vaniljsås, olika sorters småkakor, varianter av skorpor och självfallet vår alldeles egna specialité: Stenkakan. Den startade sin karriär som dagens överraskning men blev så populär att den kom upp på ordinarie meny. Det är ingen bantarkaka men ack så läcker.
I frysen har vi kaffebröd för glutenintoleranta och diabetiker. Det är bakat av oss med kärlek. Vi tycker om allergiker och välkomnar alla typer av specialkost. Kolla in vår kock Helena och hennes matblogg.

Kaffet
1995, när jag startade upp så blev jag ansedd som en gnälltant när jag propagerade för ekologiskt och rättvisemärkt kaffe. Idag har trenden vänt, tack o lov. Vi maler kaffet från böna och brygger direkt i hett vatten (94ºC- 97ºC) från egen källa. Det gör att kaffet blir extra gott. Vi brygger lite åt gången så det behöver aldrig stå på värmning. Jag själv tycker inte om gammalt restaurangkaffe så då tror jag att ingen annan heller gör det.

Vi är nyfikna på nya sorter och ursprung så vi provar oss fram fortfarande. En klar favorit är Kenya AA-kaffe.

Teet
Ekologiska teer har varit lite knepigt att hitta genom åren. Nu är det mycket lättare. Vi har svarta, gröna och röda blandningar. Sortimentet varierar men som regel har vi neutrala och smaksatta sorter, köpta och hemmagjorda blandningar. Det brukar bli långa förklaringsramsor när gästerna beställer vid disken.
Teet serveras i blommig tekanna och vi är noga med att det bara dricks te i tekopparna.

Lunch
Kan man äta lunch på ett kafé? Ja, varför inte. Nere i Europa är det mycket vanligt att kaféer har vällagad och god mat. Vi serverar olika sorters smårätter och varmrätter. Kaféet och restaurangen finns ju i samma byggnad och alla i sällskapet kan beställa vad de vill ha. Är man inte så hungrig så kanske det räcker med att äta en smörgås.

Saknar du information på den här sidan? Kontakta mej så fyller vi på med det du vill veta! micke@markaventyr.se

Grindsmossens Kafé och Konferens, 519 95 Tostared, 0320-623 23, Ann 0739-837127