Toppbilder
Všlkommen in | Kafé | Restaurang | Konferens | Historia | Mathantverk | Vägvisning | Markäventyr


Öppettider

Restaurang-matsedel

Läs mer


Allt du vill veta om Restaurangen


Maten
Maten vi lagar är svensk och lagad efter våra egna recept. Vi gör ingen pizza, kebab eller hamburgare. Den traditionella svenska husmanskosten är vår största inspirationskälla. Andra idégivare är naturligtvis våra leverantörer. Vi handlar mycket från lokala bönder och livsmedelsproducenter. Det känns bra att stötta sin omgivning och på så sätt försöka hålla landsbygden levande.
Det är viktigt för oss att laga allt från råvara. Vi använder inte halvfabrikat gjorda i ”fabrik”. Ofta gör vi våra egna halvfärdiga maträtter så att gästerna inte behöver vänta alltför länge.
Vi brukar säga att det här är inget snabbmatställe, här äter man i lugn och ro. Ger man sig tid att njuta av maten och tugga ordentligt så kan kroppen tillgodogöra sej näringsämnena bättre. Det är vår övertygelse.

Specialkost
Många av våra gäster med olika typer av allergier tycker vi är lite konstiga. Vi tycker det är roligt när någon är allergisk. Missförstå inte. Att laga specialkost kräver mer av vår kreativitet och uppfinningsförmåga. Vi får nya utmaningar och det gör att vi anstränger oss lite extra. Det är faktiskt så många av våra egna recept har kommit till. Det har blivit en sport att göra all mat glutenfri till exempel.
Vegetarisk mat äter vi gärna själva. Det känns lättare för kroppen att ha några veckor med veganmat då och då. Och om det passar mig så tror jag att det passar mina gäster också. När jag är inne i en sån period så måste man förnya sig. Det går inte att bara leva på sallad och groddar. Idag finns många böcker, artiklar och nätsidor att få skaparanda ifrån. Om våra leverantörer dessutom odlar roliga grönsaker blir allt mycket lättare.

Matsedlarna
Vi har olika matsedlar för olika typer av gäster. Kafématsedeln serveras i kaféet alla dagar som det är öppet. Om man vill äta mat från den matsedeln behöver man som regel inte förbeställa. Är man fler än 6st personer i sällskapet så rekommenderar vi att man förbeställer i alla fall. Då går det snabbare att få fram maten på bordet.
Restaurangmatsedeln är tänkt till sällskap som vill komma och äta. Den måste än så länge förbeställas. Vi serverar restaurangmatsedeln alla dagar 12-20. Naturligtvis kan man sitta kvar längre än till 20.00 men vi vill att ni kommer före klockan åtta.
Grindsmossens fina matsedel (hämtas här på Grindsmossen) har vi gjort med tanke på lite speciella tillfällen. Det kan vara bröllop eller 50-årsdag. Den serveras bara på beställning och den måste beställas minst två veckor i förväg. Det tar tid att grava oxfilé! Helst serverar vi bara mat från den här matsedeln när kaféet är stängt för allmänheten. Eller så stänger vi kaféet för er skull.
Borden dukas med handvävt linne och handblåsta glas från 1800-talet. Helst av allt dukar vi i den äldsta delen av torpet. Här finns ingen ström så det är bara levande ljus som lyser upp. Om det är kallt så eldar vi i kakelugnen för den sköna värmens skull. 
I mitten på oktober brukar vi komponera årets julmatsedelar. Vi gör en enklare till de gäster som inte vill beställa i förväg och en speciell julmatsedel till olika former av sällskap.

Drycken
Vi serverar olika sorters läsk, hemmagjord saft, lättöl och mineralvatten. Vi har även folköl, mellanöl och 3 varianter av starköl. Vi har både vita och röda viner och naturligtvis alkoholfria viner. Jag strävar efter att ha så närproducerade viner som möjligt. Helst ska de vara ekologiska också. Men det viktigaste av allt är givetvis att de skall passa bra till den mat vi lagar. Numera är det relativt lätt att hitta bra ekologiska viner tycker jag. Det var annorlunda bara för några år sedan.
Flera sorters snaps, whiskey, konjak och avec till kaffet finns också i vårt sortiment. Vi är inte så bra på olika drinkblandningar utan håller oss till den traditionella kaffekasken.
Till välkomstdrinken rekommenderar vi vårt egna elixir som blandas till en pärlande dryck. Självfallet finns en alternativform av elixiret som är utan alkohol.

Välkommen hit tillsammans med dina gäster och kunder för att äta svensk mat i genuin 1800-tals miljö.

Grindsmossens Kafé och Konferens, 519 96 Tostared, 0320-623 23, barbara@grindsmossen.com